TÜRK DİASPORASININ ZİRVESİ DTİK 10. KURULTAYI’NDA BULUŞTU
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında faaliyet gösteren Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), Türk diasporasının zirvesindeki isimleri DTİK 10. Kurultayı’nda buluşturdu. Dünyanın dört bir yanındaki üst düzey şirket yöneticileri, siyasetçiler, bürokratlar, akademisyenler, ekonomistler ve bilim insanlarını bir araya getiren DTİK 10. Kurultayı, 131 ülkeden 4 bini aşkın Türk diaspora temsilcisini İstanbul’da ağırladı.
T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve DEİK’in ev sahipliğinde düzenlenen DTİK Kurultayı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve DEİK-DTİK Başkanı Nail Olpak’ın katılımlarıyla gerçekleşti.
Erdoğan: “DTİK, Türk Devletleri Teşkilatı’nın adeta bir parçası olacak”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, DTİK Kurultayı’nın Türk Devletleri Teşkilatı Beş Devlet Tek Diaspora gündemiyle toplanmasının son derece isabetli bulduğunu belirterek, “DTİK Kurultayı kapsamında Türk Devletleri Teşkilatı ile Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) arasında imzalanacak protokolün hayırlı olmasını diliyorum. Bu anlaşma ile DTİK, teşkilatımızın ekonomi alanındaki hedeflerine ulaşmasında da rol oynayacak ve etkin bir parçası haline gelecek. Türk diasporasının yaklaşık 8 milyonu bulduğunu düşünürsek, üzerinde yükseldiğimiz zeminin önemini daha iyi anlayabiliriz. Türk dünyası ve İslam dünyasından temsilcileriyle bir araya geldiğimiz bu diaspora şöleni için DEİK Başkanı Nail Olpak olmak üzere tüm DTİK ailesine teşekkür ediyorum. Anavatanları ve diasporasıyla birlikte burada temsil edilen gücün büyüklüğünün tüm dünya farkında. Dünya Türk İş Konseyi gibi yapıların katkılarıyla kültürel, siyasi, ekonomik, tarihsel, sosyal bağlarımızı güçlendirmek için sürekli çalışıyoruz. Böylece hem kendi vatanımızda hem de diasporadaki kardeşlerimiz ile yeni bir dönemi birlikte açacağız. Özellikle Batı ülkelerinde ne Türkiye’nin ne de diğer dostlarımızın diasporadaki güçlerini birleştirmek bir yana, teker teker bile yeterince etkin kullanamadığı da bir gerçek. Sayısal ve ekonomik bizlerden çok daha zayıf olan diasporaların, siyasi açıdan bizden çok daha güçlü olduğunu yaşadığımız her hadisede görüyoruz. Dolayısıyla bunun için hep birlikte çok daha fazla çalışmamız, daha yakın iş birliği içinde olmamız ve çok daha etkin mekanizmalar kurmamız gerekiyor. DTİK Kurultayı gibi platformların iş dünyamızdan başlayarak, sosyal ve siyasi tüm alanlara yayılan bir dalga oluşturacağına inanıyorum. Küresel düzeydeki her gelişmeyi kendi ortak hedeflerimizin dinamosu haline getirerek kısa sürede dünya çapında hayırlı neticeler elde edeceğimizden şüphe duymuyorum“ şeklinde konuştu.
Erdoğan: “Türkiye olarak tüm hesaplarımızı, dünyanın önündeki yeni çağın lider ülkeleri arasında yer alma üzerine kuruyoruz
Yeni bir çağın ayak seslerinin giderek daha güçlü bir şekilde duyulmaya başladığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan,” Biz Türkiye olarak tüm hesaplarımızı, dünyanın önündeki bu müstakbel çağın lider ülkeleri arasında yer alma üzerine kuruyoruz. Türkiye Yüzyılı derken ifade ettiğimiz vizyon tam da budur. İnşallah birleşirsek, bir olursak, birlikte hareket edersek, dünyanın yeni girdiği dönemde istediğimiz noktaya varacağımıza inanıyoruz. Diasporadaki her kardeşimiz, gerektiğinde dönüp sığınabileceği bir vatanı olduğunun güveniyle, yaşadığı yerde kendine bir gelecek inşa etmenin ve bireysel olarak başarılı olmanın mücadelesini veriyor. Şayet bu güven yoksa kendinizi her an savrulurken bulabilirsiniz. Bizim yaptığımız birlik çağrılarını sadece siyasi retorik olarak görenler, nasıl bir yanılgı içine düştüklerini anlayınca her şey için çok geç olacaktır. Verdiğimiz mesajları en iyi, dünyanın değişen ekonomik trendlerine, ticari ilişkilerine, yeni fırsatlara hızlı uyum yeteneğine bizzat şahit olduğumuz Türk iş dünyasının anladığına inanıyorum. Diasporamızın da tüm dünyaya yayılan başarılarıyla yazdıkları destanı gururla takip ediyoruz.” dedi.
Bolat: ”DTİK’in diasporamıza rehberlik etmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz”
Yurt dışındaki Türk diasporasına ve iş insanlarına ticaret diplomasisini birlikte kullanma çağrısında bulunan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “Bu iş birliği, küresel ölçekte daha etkili ve güçlü bir Türkiye’nin oluşmasına büyük katkılar sağlayacaktır. Türk diasporası olarak mücadeleniz ve başarılarınızla Türk milletinin adını en yükseklere çıkarıyor, bu aziz milletin dünyanın farklı coğrafyalarındaki sesi olmaya devam ediyorsunuz. Türkiye, saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği, güven veren yönetimi, eserleri ve icraatlar ile dolu istikrarlı yönetimiyle son 21 yılda dünyada siyaset ve ticaretin önemli ülkelerinden biri haline gelirken sizler de ticaret elçilerimiz olarak bulunduğunuz ülkelerde yepyeni başarılara yelken açıyorsunuz. Bu kapsamda DEİK çatısı altında kurulan Dünya Türk İş Konseyi’nin de dünyanın her tarafındaki diaspora temsilcilerimize yol göstermesi ve sizlere rehberlik etmesinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Türkiye’nin son 21 yılda yakaladığı başarılar ve hayata geçirdiği reformlar çerçevesinde oyun kurucu, barış elçisi, tüm dünyada saygı duyulan, altyapıları ve üstyapıları tamamen yenilenmiş bir üretim ve tedarik üssü, lojistik ve ticaret merkezi, yatırım ve turizmde cazibe merkezi konumuna ulaştığını görüyoruz. Küresel ekonomide söz sahibi olmak için Türkiye olarak ikili ve çok taraflı kapsamlı serbest ticaret anlaşmaları yoluyla ihraç pazarlarımızı çeşitlendirmeye de devam ediyoruz. Bugün itibarıyla ülkemiz 23 serbest ticaret anlaşması ve 4 tercihli ticaret anlaşmasını yürürlüğe koymuş bulunuyor. Sizlere bu bağlamda Dünya Türk İş Konseyi’ni en iyi şekilde kullanma çağrısında bulunmak istiyorum. Sizlerden isteğimiz önce kendinizi, ailenizi, vatanımızı, inancımızı olduğunuz ülkelerde en iyi şekilde temsil etmeniz, aynı zamanda memleketinizi hiçbir zaman unutmamanız. Ahde vefayla Türkiye ile bulunduğunuz ülkeler arasında ticaret, yatırım, turizm ve sosyal hizmetler, sosyal yatırımlar anlamında köprü rolü oynamanız, memleketimize yatırımlarınızı ihmal etmemeniz, özellikle deprem bölgesine mutlaka ekonomik ya da sosyal yatırımlar yapmanızdır.” diye konuştu.
Olpak: “DTİK olarak mottomuz Diaspora Diplomasisi”
DEİK olarak mottolarının Ticari Diplomasi olduğunu, DTİK olarak ise Diaspora Diplomasisi mottosuyla çalıştıklarını ifade eden DEİK-DTİK Başkanı Nail Olpak, “ Dünya Türk İş Konseyi olarak yayıldığı yerlerle uyumlu, ekonomik ve akademik olarak kalkınmış, Türk kökenli ve Türkiye dostu iş insanları arasında Almanya’dan Senegal’e, Fransa’dan Azerbaycan’a, Hollanda’dan Amerika’ya, Avustralya’dan Çin’e, Bosna Hersek’ten Küba’ya kadar, bir koordinasyon ve network oluşturmak için küresel ölçekli faaliyetler yürütüyoruz. Bizim için, “Diaspora Diplomasisi” ikincil değil, asli bir faaliyettir. Çünkü, bu faaliyetlerin bizler gibi sivil toplum eliyle yürütülmesi çok önemli. DEİK olarak mottomuz ‘İşimiz Ticari Diplomasi’, DTİK olarak mottomuz ise ‘Diaspora Diplomasisi’. Bizim için diaspora diplomasisi ikincil değil, asli bir faaliyet. Çünkü, bu faaliyetlerin bizler gibi sivil toplum eliyle yürütülmesi çok önemli. Bu sebeple DTİK, yurt dışındaki Türk kökenli STK’larının ve diaspora temsilcilerinin ilişkilerini geliştirmeyi, daha çok ticaret ve yatırım yapmalarını, her birinin daha güçlü olmasını amaçlayan bir platform” diye konuştu.
Olpak: “Bugünün diasporasından yaşadığı toplumda kendi değerlerine sahip çıkarken, o toplumla uyumlu ve nitelikli güç olmaları bekliyoruz”
Yurt dışında yaşayan Türk toplumunun; ekonomik, siyasi ve sosyal gücünü artırarak ana vatana da katkıda bulunmalarına destek olmayı hedeflediklerini ve diaspora temsilcilerinin katkısıyla, Türkiye’nin tanıtımına ve stratejik iletişim faaliyetlerine destek olmayı amaçladıklarını belirten Olpak, “Bugünün diasporasından beklentimiz, yaşadığı toplumda kendi değerlerine sahip çıkarken, o toplumla uyumlu ve nitelikli güç olmaları. Her kavram gibi, diaspora kavramında da değişim ve dönüşümler yaşanıyor ve bunlardan biri de küreselleşmeye bağlı. Küreselleşmeye rağmen, diaspora varlığını etkin şekilde sürdüren göç yolculukları olduğu gibi, başaramayanlar da var. Değişim, göç, diaspora, küreselleşme ve güç kavramları, iç içe geçmiş durumda. Göçler ve diasporalar, küreselleşmeyi şekillendirebildiği gibi, küreselleşme de göçleri ve diasporaları etkiliyor. İşte burada görev, hep birlikte bize düşüyor. Anavatanımızda; siyasi, ekonomik ve sosyal olarak daha güçlü olurken, diasporamız ile bağımızı arttırıp onların gelişimine katkı sağlayarak, bu topraklara ait olan değerlerimizle, yenidünya düzeninde, daha fazla söz sahibi olacağız. Dünyanın her tarafına saçılan diasporamız, bulundukları şartlara uyumlu ve yenilenmeye açık yapılarıyla, yaşadıkları topluma güç ve anlam katıyor. Ben diasporamızı, bir beyin göçü olarak değil, beyin gücü olarak görüyorum. Yurt dışında yaşayan Türk toplumunu da ‘Göçten Güce Dönüşen Türk Diasporası’ olarak nitelendiriyorum. Onların başarılarıyla gurur duyuyor, gönülden tebrik ediyorum. Biz de DEİK ve DTİK olarak, ticari diplomasimizin ve diaspora diplomasimizin etkisini artırmayı sürdüreceğiz” dedi.
Türk diasporasının EN’leri ödüllerildi
DTİK Kurultayı kapsamında düzenlenen Diaspora Ödül Töreni’nde, 9 farklı alanda ödüle layık görülen diaspora temsilcilerine ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve DEİK-DTK Başkanı Nail Olpak’ı tarafından verildi.
İş Dünyası Ödülü Vodafone Grubu Dünya İcra Kurulu Üyesi ve Avrupa CEO’su Serpil Timuray’a, Girişimci Ödülü Crytek Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Avni Yerli’ye , Gönül Bağı Ödülü Aliya İzetbegoviç Vakfı Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Sabina İzzetbegoviç Berberoviç’e, Diaspora Tarihi Ödülü Akademisyen Işıl Acehan’ verildi.
Akademi Ödülü ise Cakarta Büyükelçisi Prof. Dr. Talip Küçükcan’a takdim edilirken, Gastronomi Ödülü Somer Sivrioğlu’na Sanat Ödülü İsmail Acar’a, DTİK Özel Ödülü ise DTİK Eski Başkanı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na verildi. DTİK Özel Ödülü’nün sahibi Hisarcıklıoğlu’nun ödülü TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz’a takdim edildi.
Türk İş Konseyi ( DTİK ), Türk Diasporasının Zirvesi DETİK 10. Kurultayı Haberini İŞİN DETAYI İş ve Ekonomi Dergisi Genel Müdürü Orhan DÖRTER ile İŞİN DETAYI İş ve Ekonomi Dergisi Macaristan Temsilcisi Fadıl BAŞAR takip etti.