“AR-GE YATIRIMLARINA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”

İpek Mobilya İhracat Müdürü Bora Bayazit, “İpek Mobilya olarak 45 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Avrupa ana pazarımız olmakla birlikte faaliyetlerimiz içinde Güney Amerika ve Rusya açılımını da önemsiyoruz. Ar-Ge yatırımlarına çok önem veriyoruz” dedi.
Türkiye mobilya sektörünün önemli firmalarından İpek Mobilya, bugün geldiği noktada 45 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Ar-Ge yatırımlarına oldukça önem veren İpek Mobilya’nın üretim tesisinde yaklaşık 500 kişiye istihdam imkanı sağlanıyor. Firma, İstanbul Mobilya Fuarı’na katılarak en yeni ürünlerini tüketicilerle buluşturdu. İpek Mobilya İhracat Müdürü Bora Bayazit, yeni koleksiyonlarını, Ar-Ge’ye yaptıkları yatırımları ve hedeflerini İŞİN DETAYI’na anlattı.

İpek Mobilya olarak ülkemizi uluslararası arenada en iyi şekilde temsil ediyorsunuz. İstanbul Mobilya Fuarı’nda bu yılki koleksiyonunuzu ve konseptinizi anlatır mısınız?

Bu yıl İstanbul Mobilya Fuarı gerçekten çok yoğun geçti, öncelikle onu söylemem gerekiyor. Fuarda ciddi olarak yoğun bir ilgi var. İpek olarak bu sene çok iyi hazırlandık. İpek’te en önemli şey Ar-Ge’dir. Ciddi bir Ar-Ge yatırımı yapıyoruz. Sonuçta 50 yıla dayanan bir tecrübeye sahibiz. Ar-Ge yatırımımız yılların birikiminin bir sonucu, yıllara dayanan bir tecrübemiz var. Bunu da her sene İpek tüketicileri ve müşterilerine sunmak zorundayız. Mobilyada moda çok hızlı değişiyor yani neredeyse 3 ayda bir koleksiyonu yenilemeniz gerekiyor. Bu sene yine fonksiyonel ürünler ahşap, metal karışımı, yine pastel ve canlı renkler de var tabii. Güzel bir koleksiyon ortaya çıktı ve ürünlerimizi fuarda sergiledik.

“45 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

İpek Mobilya olarak Avrupa’daki faaliyetlerinizi ve hizmetlerinizi özetler misiniz?

Sadece Avrupa değil 45 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. İpek’in yurt dışı satış firması İpar. 45 ülkeye ihracat yapmak çok kolay bir şey değil; ciddi bir birikim ve tecrübe gerektiriyor. Avrupa ve Ortadoğu ana pazarlarımız, bunlardan başka Güney Amerika ve Rusya açılımımız var. Çok ciddi yatırımlarımız var. Normalde Türkiye’nin 2023 yılı ihracatı, mobilyada yaklaşık 5 milyar dolar. Tabii bu sene devletimizin koyduğu ciddi bir hedef var, 10 milyar dolar. Yani iki katına çıkacak. Biz de bu konuda üstümüze düşeni yapmak için uğraşacağız.

“YENİLİKLERİ SÜREKLİ TAKİP EDİYORUZ”

Uluslararası arenadaki başarınızdan, ihracatınızdan ve Ar-Ge’den bahsettiniz. Biraz da üretim sürecinden bahseder misiniz? Ürünleriniz nasıl bir teknoloji sayesinde ortaya çıkıyor?

TAV Havalimanları ilk altı ayda 46 milyon yolcuya hizmet verdi TAV Havalimanları ilk altı ayda 46 milyon yolcuya hizmet verdi

Mobilya, emek yoğun bir sektör. Tabii makina yatırımınızın olması gerekiyor. İpek Mobilya tesisleri 1993 yılında faaliyete geçti. Türkiye’nin sayılı tesislerinden birisi. Şu anda fabrikamızda yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlıyoruz, onun dışında da sürekli yenilikleri takip ediyoruz. Gerek yatırım gerekse insan gücüne çok önem veriyoruz. Dediğim gibi kaliteli insan gücü, kaliteli ürün hepsi eş değer. Bu güzel ürünler böylece ortaya çıkıyor.

“AVRUPA’DA BÜYÜK ZİNCİR MAĞAZALARLA ÇALIŞIYORUZ”

İpar’ın yurt dışında sahip olduğu mağaza sayısı hakkında bilgi verir misiniz? Franchising anlaşmalarıyla ilgili bir mesaj vermek ister misiniz?

İpek ve İpar’ın ikisini de bir kullanmam gerekiyor, karışıklık olmasın. İpek, yurt dışında özellikle Avrupa’da çok yoğun. Avrupa’da yoğun bir gurbetçi nüfusumuz var, Türkiye’den gelen insanlarımız yaşıyor ama onun dışında diğer ülkelerde de gerek o ülkenin diğer zincir mağazaları ya da Avrupa’da çok önde gelen zincir mağazalarla çalışıyoruz. Bunun dışında bir Rusya açılımımız var. Rusya açılımı da tabii ki depo yatırımıyla ilerliyor. Deponuzun olması gerekiyor, çok büyük bir coğrafya, dolayısıyla ağı çok iyi kurmanız gerekiyor. Bu sene 2024’e İstanbul’daki fuarla başladık. Önümüzdeki ay Polonya’da var, ondan sonra Miami’ye gidiyoruz, Çin ve Moskova’da var, ayrıca Dubai’ye gideceğiz. Ben artık ayları fuarlara göre söylüyorum; mesela mart ayı yine Çin’de olacağım diyorum, Çin mart ayını aklıma getiriyor. İpek olarak uluslararası fuarları kovalıyoruz. Sonuçta ihracatı artırmak istiyorsanız, ülkenin bayrağını dalgalandırmak istiyorsanız bu fuarlara da katılmak zorundasınız.

Mottonuz oldukça ilgi çekici, ondan da biraz söz eder misiniz?

Yıllar önce bir Amerika seyahatinde, San Francisco şehrinde, duvarda görmüştüm. Anlam olarak çok filozofiktir yani beklentinin ötesinde her yere çekebilirsiniz. Tüketicimiz neyi istiyorsa, onun iki adım ötesine gitmek gerekiyor. Böyle hazırlamak gerekiyor ki müşterilerin beklentisini karşılayabilelim.

Haber; Orhan DÖRTER

Editör: Haber Merkezi